Sevgili arkadaşlar, divervolkan arkadaşın paylaştığı birkaç video indirip izledim.Kostis Georgas ın değindiği bazı önemli noktaları not alıp Türkçeye çevirdim. Agaşonla ilgili epey bir bilgi forumda mevcut. Fakat bilgi bilgidir deyip bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle yeni başlayan arkadaşlar sığ sularda avlanmayı tercih ettikleri için faydalı olacağını düşündüm.
Filmin başlığı, sürünerek agaşon yapmak. Yanı hiçbir şekilde paletleri kullanmıyoruz. Bunu yapabilmemiz için yüzerliğimizi çok iyi ayarlamamız gerekir.
Kostis diyor ki, "Bu filmi çekmeme sebep olan bir söz vardı. Dalışa başlamadan önce sakın aftershave veya benzeri birşey sürmeyin olayından yola çıkarak düşünce düşünceyi getirdi.Yaydığı kokudan dolayı balıkları kaçırabilir düşüncesi ile farklı teknikler düşümeye başladım.Peki bu olay balığı kaçırabilecek bir durumsa, balığı neler cezbeder? Belki ilginç bir trick, garip bir ses veya başka bir yöntem.Bu düşünceyi benimseyen zıpkıncılara hitaben çekilmiş bir filmdir. Diğer taraftan zıpkıncının seçkin ve zor bir avı yanına çekebilmesi için kendisini medeniyet ve tüketimle ilgili bağlayan her kavramı geride birakıp bir balık gibi düşünmesi, balık gibi hareket etmesi gerekir. Bunun yanında yüzerliğimizi çok iyi ayarlamız gerekiyor. Vücudumuzun veya diğer malzemelerimizin hiçbir şekilde zemine temas etmemesi gerekir. Ancak bunları yaparsan kabul edilirsin.
Balıklara gelince, neden balıklar bir zıpkıncıyı kendi bölgelerinde görünce kabul ederler? Açık sularda gördüklerinde neden kaçma eğilimi gösterirler? Balığın, avcıya kendi bölgesine girmesine izin vermesi gizemi avcı balık ilişkisende açığa kavuşuyor. Yırtıcı balık genelde açık alanlarda hareket eder ve saldırı yapması da hızına dayanır.Ama genelde balığın tercihi kaçmak ve saklanmaktan yanadır. Özellikle levrekler, kör noktalarda, bir anda derinleşen kayalık bölgelerde dolaşırlar. Kendilerini tehtid eden açık deniz yırtıcılarında korumuş olurlar. Fakat bu balığın aldandığı bir nokta var.Kaçma tekniği değişmediği için aynı bölgede yaşayan tehtid edici türleri pek umursamazlar ve çok kolay bir av haline gelirler. Zıpkıncının da bu durumu ani hareketlerden, ses çıkarnaktan kaçınarak, garanti altına alması gerekir. Çok hızlı hareketler, özellikle palet hareketleri, suda dalgalanmalara sebep olduğu için balığın yan çizgisinde bulunan duyarganları uyarır ve balığı kaçırır.
İşin teknik kısmına gelince, en önemli nokta yüzerliğimizdir. Yani pozitif yüzerlikten negatif yüzerliğe veya tam tersi değişimlerde, ayarlama yapmamız gerekir ki ufak derinlik değişimlerinde dibin yaklaşık 50 cm üstünde kalabilelim.Eğer bölge yosunlu ise, vücudumuz yosunların üsütüne değecek şekilde uygun ağırlık kullanarak yüzerliğimizi ayarlamalıyız.(Forumda ağırlık hesaplama tabloları mevcut.) Av esnasında ise dirseğimizi kırıp zıpkın ileriye bakacak şekilde,palet kullanmadan, sadece elimizi kullanarak çok sakin hareketlerle ilerlememiz gerekir. Bunu yapmamızın sebebi, avlamak istediğimiz balığa, dipte yosunların arasında yiyecek arayan büyük bir balık izlenimini vermektir.
Kısaca sessizlikle koordineli hareketlerin en saf birleşimi bize olumlu sonuçlar verecektir.
Zıpkıncı bu tekniği kullanırken gördüğü balıkların davranışlarını da dikkatli bir şekilde gözlemlemelidir.Her balık aynı şekilde davranacak diye bir kaide yok. Aynı türden balıklar bile farklı davranışlar sergileyebilir. Öncelikle bunları göz önünde bulundurup daha sonra balığın davranışına göre hamlemizi belirleriz. Bazen balığı görür görmez agaşon pozisyonunu almamız gerekebilir, bazen ve genelde biraz ilerleyip tekrar agaşon yapmak gerekir. Görüş alanımızda bir balık varsa, mesafeyi koruyor ve bize şüpheci gözlerle uzaktan bakıyorsa biraz kabarcık, ufak bir ses balığın davranışını değiştirip meraklandırabilir.Bazen de balıkla saklambaç oynamalı. Kendimizi balığa gösterip bir kayanın arkasına saklanmamız balığın ilgisini çekecek bir harekettir. Kısacası balıkların davranışlarını değerlendirip hamlemizi ona göre yapmaz gerekir.
Kullandığımız kamuflaj olayına gelince, sadece statik agaşonda yani hareketsiz iken elbisenin rengi işe yarar. Aynen ahtapotta olduğu gibi. Bu agaşon tekniğinde her renkte elbişe iş yapar. Çünkü haretin bir rengi yok ama bir ritmi var. Zıpkıncının odaklanması gereken önemli noktalardan biri de budur.
Anlattığım teknikleri etkili bir şekilde kullanabilmeniz için bölgeyi, dip yapısını, küçük balık sürülerinin nerelerde dolaştığını, bu sürülerin çevresinde hangi sıklıkla büyük balıklar gördüğümüzü de göz önüne almak gerekir.Bu bilgilere sahipsek ne zaman dalış yapacağımızı nerelere bakacağımızı bildiğimiz için hem balık aramak için geçen zamandan tasarruf etmiş oluruz hem de kendimizi daha az yormuş oluruz. Tabi biraz da kendi hislerimizi katarsak başarılı av yapma olasılığımız daha da artacaktır."
İnşallah faydalı olur arkadaşlar.
Herkese güvenli dalışlar dilerim...
Paylaş