Duyuru

Çökü?
Henüz duyuru yok

Yemleme/mazmuz

Çökü?
Bu konu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
yeni mesajlar

  • Yemleme/mazmuz

    YEMLEME/MAZMUZ

    Mazmuz, en geniş tarifiyle, avlanacak balıkları av yerinde toplamak için yem kullanarak çağırma usulüdür.
    Tarifi biraz daha açarsak mazmuz, balıklara yemi direk olarak veya kokusuna toplanmaları amacı ile bir file yada benzeri malzeme içinde kıyıdan veya tekneden verme işlemidir.
    Ancak takdir edersiniz ki iğneye takacağımız yemleri mazmuz olarak kullanmak ekonomik olarak pek uygun bir usul değildir. O yüzden mazmuzda kullanacağımız yemler ya elimizde kalıp bozulmak üzere olan eski yemlerimiz ya da hem balıkların sevdiği hem de kolayca temin edebileceğimiz hamur, ezik sardalye, hamsi, balık kafaları veya iç organları, küspe vs.. gibi maddeler olabilir.

    Kıyıdan avlanmada olta atılacak yere mazmuz malzemesi pek çok çeşitli yöntemlerle ulaştırılabilir. Bu konuda kabiliyetli arkadaşlar gün geçmiyor ki yeni bir yöntem keşfetmesinler. Elle fırlatmadan tutun da delikli toplardan, plastik hortumlara kadar aklınıza ne gelirse deniyor ve başarılı oluyorlar. Bu konuda bildikleri ilginç usulleri arkadaşlar başka başlıklarda veya bu konunun altında paylaşabilirler. Ben asıl konumuz olan demirli tekneden yapılacak yemleme işlemine dönmek istiyorum.

    DEMİRLİ TEKNEDEN VE DERİN SUYA UZANAN İSKELELERDEN YEMLEME ( MAZMUZ)

    Çipura , mercan , karagöz..vs gibi dip balıklarını avlamada demir atılan avlakta söz konusu balıkları toplamak için yapılacak yemleme usulü neredeyse tekdir denilebilir. O da yukarıda saydığımız yemlerin uygun bir malzeme içinde dibe indirilmesi ve dağılmadan orada uzunca bir süre muhafaza edilmesidir.
    Yemin koku salabilmesi için kullanılacak malzemenin delikli ve geçirgen olması şarttır. Bu malzeme için örnek verecek olursak sıkma portakal veya limon fileleri, kenevir çuvallar, soğan çuvalları, kadın çorapları sayılabilir.

    Mazmuz malzemesinin fileye konması ve denize indirilecek şekilde hazırlanması karada yapılmalıdır. Bunun için hangi balığa mazmuz yapılacak ise o malzeme temin edilip fileye konulur. ( Örneğin iskeleden kefal avlanacak ise fileye veya tercihan kadın çorabına suluca kıvamda ezilmiş ekmek veya hamur ince çakıl ile karıştırılarak, çipura, mercan, karagöz vs.. için ezilmiş sardalye ve/veya balık artıkları, bunları bir arada tutması için ekmek içi ve tırnak iriliğinde çakıl ile karıştırılıp fileye konmalıdır. ) Mazmuz filesinin dipte fazla dolaşıp oltalara takılmasını önlemek ve filenin kolayca dibe inmesi için uygun bir ağırlık( taş veya tercihan bir iki adet dalgıç kurşunu) ilave edilmeli, sonra file ağzı büzülerek sağlam bir çamaşır ipine bağlanmalıdır. Mazmuzun sularının akıp tekneyi kirletmemesi için file av yerine kadar bir leğen içine konularak muhafaza edilmelidir.

    Av yerine varılıp, demir atıldıktan ve tekne rüzgara ve akıntıya göre yerini aldıktan sonra mazmuz filesi dibe indirilip yere oturtulur ve bir iki karış kadar yerden kaldırılıp teknenin oltalardan en uzak köşesine bağlanır. 20 dk kadar av hazırlıkları boyunca arada sırada silkelenerek kokunun yayılmasına yardım edilir.
    Daha sonra ava başlanır.

    DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR :

    1. Mazmuz torbasının sizden birkaç metre uzakta olması avınızı etkilemez. Yakınına gidip oltanızı torbaya taktırmayın.

    2. Mazmuzu örneğin sardalye ile yapmışsanız orada sardalye ile avlanmak daha iyi sonuç verecektir.

    3. Mazmuz avını amaçladığınız balıkların dışında iri ve harami balıkları da toplayacaktır. Kullanılacak takımlarda bu olasılık göz önünde tutulmalıdır.

    4. Mazmuz aksine avlanması amaçlanmayan balıkları da toplar. Ahtapot, hanos, kupes, izmarit vs.. Kupes ve izmarit çok rahatsız ederse file 10-15 m kadar yukarıya çekilerek bu balıkların dipten ayrılmaları sağlanır. Ancak ahtapot fileye yapışarak parçalamaya çalışacaktır. Bu olasılığa karşı filenin sağlam olması gerekmektedir. ( İhtiyaca göre iki, üç kat..)

    5. Hanos için yapacak bir şey yoktur..

    6. Tüm bunlara rağmen mazmuz sizin istediğiniz balıkları ki zaten onların yerindesiniz, daha fazla toplayarak avınızın bereketli olmasına çok katkı sağlayacaktır.

    Cihangir Yarız
    NUR ?Ç?NDE YAT KARDE??M

  • #2
    Cevap: Yemleme/mazmuz

    Çok teşekkürler.Birde bunu dalarken denemek lazım.Kara avındaki güme hesaabı.Uygun yemleri, uygun bir yere bırakıp ,güzel bir kuytuya sotelenerek bereketli bir av yapılabilir kanaatindeyim.

    Yorum yap


    • #3
      Cevap: Yemleme/mazmuz

      Asl? volkanince taraf?ndan gönderilmi? Mesaj? göster
      Çok teşekkürler.Birde bunu dalarken denemek lazım.Kara avındaki güme hesaabı.Uygun yemleri, uygun bir yere bırakıp ,güzel bir kuytuya sotelenerek bereketli bir av yapılabilir kanaatindeyim.
      bende aynısını düşünüyordum uygun birde kayalık biliyorum 2 tane astık mı tamamdır

      Yorum yap


      • #4
        Cevap: Yemleme/mazmuz

        harşlanmış yumurtayı deneyin hem zıpkın avında hem olta avında protein kaynağı balıkları sarhoş edecek kadar etkili...

        Yorum yap


        • #5
          Cevap: Yemleme/mazmuz

          Bu ara sadece oltaya gidebildiğimiz için denenmiş ve etkisi oldukça sağlam görülmüş mazmuz.Un çuvalı , çiftlik yemi ( takriben 5 bardak ) , çıkma sülünes veya kasa altı sardalya,taş,100 metre ip.Aldığınız çiftlik yemlerinin 3 bardağını iyice ezin , kalanını sadece bir iki kez vurarak kırın.Sülünesleri kabuklarıyla beraber kırıp taşla beraber hepsini çuvala atın.Avlağa gidince 5-6 yerinden delik açıp salın.Yarım saat içinde oltalarınız şenlensin.Saygılarımla...

          Yorum yap

          Haz?rlan?yor...
          X