Duyuru

Çökü?
Henüz duyuru yok

Zehirli Balık Türleri

Çökü?
Bu konu sabit bir konudur.
X
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
yeni mesajlar

  • Zehirli Balık Türleri

    Bir Çoğumuz deniz ile iç içe olduğundan aynı zamanda bu ortamda yaşayan tehlikeli ve zehirli deniz canlılarıyla da mücadele etmek zorunda kalmışızdır Ya da kalacağız. Tehlikeli olan bu deniz canlıları tehlikeleri bakımından 3 kısımda incelenmektedir.

    1-Saldırıcı ve yırtıcı canlılar ( köpek balıkları vb. )
    2-Fanerotoksik (açık zehirli) canlılar ( batırarak zehirleyenler )
    3-Kriptotoksik (gizli zehirli) canlılar ( yenmesi halinde zehirleyenler )

    ELEKTRİK BALIĞI Torpedo Marmorata ZEHİRLİ



    Bir köpek balığı türüdür. Sıcak ve ılıman denizlerin 100-150 metreye varan diplerinde fazla göç etmeden yaşar. Boyu 150 santimetre olabilir. Genelde avlanmak için veya tehlike halinde 100-220 volta varan, insan için tehlikeli fakat öldürücü olmayan kısa süreli elektrik çarpması yapar. Bahar-yaz aylarında çiftleşerek ürer. Dişileri 14-15 canlı yavru yapar. Eti yenebilir, fakat ülkemizde fazla tüketilmez.

    FENER Lophius Piscatorius ZEHİRLİ



    Kıyılardan 500 metreye kadar derinlerde yaşayan, boyları 2 metreye erişebilen, bir dip balığıdır. Hareketsiz yatar ve antenleriyle avını kendine çekerek çok büyük ağzıyla kendi büyüklüğündeki balıklan bile yutar. Pulsuz ve çıplak vücudunu kapsayan sıvı, insan cildi için tehlikelidir. Mart-ağustos arası derinlere inerek ürer. 6-7 yaşırıda bir dişi, 1 milyon yumurta verir. Eti beyaz ve çok lezzetlidir. Ekonomik değeri yüksektir. şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ensülin ilacı, ilk kez fener balığı pankreasından elde edilmiştir.

    KUM TRAKONYASI Trachinus Araneus ZEHİRLİ





    Ilık denizlerin sahil bölgelerinde 2-3 metreden 100-150 metreye varan derinliklerde yumuşak kumlar arasında ömür geçirir. Beslendiği küçük balıklar, böcek, yumuşakça ve kurtlara karsın çok Süratli bir avcıdır. En fazla 50 santimetreye büyüyebilir. Dikenleri trakonya gibi zehirli ve insan için tehlikelidir. Eti lezzetli olmakla beraber tehlikesinden ötürü az avlanıldığı için ekonomik değeri yoktur. Kışın derin sularda geçirip, mart basından itibaren sığlara sokulup, yaz sonuna kadar üreme yapar.


    LİPSOS Scorpaena Scrofa ZEHİRLİ




    50 - 60 cm. ye ve 4 - 5 kg.' a kadar büyüyebilen Lipsos balıkları sıcak ve ılık denizlerimizin sahil kıyılarından 1000 m. ye kadar inen derinliklerde bitkilerle örtülü taşlık çakıllı ve kumlu düzeylerde yaşar. Bilhassa Marmara ve Ege' de çok rastlanır. Eti çok lezzetli ve yararlıdır. Et yiyen bir balık olan Lipsos ilkbahar aylarında ürer. Yaklaşık 3 000 yumurta döker. Dikenleri çok zehirlidir.

    MÜREN Murenea Helena ZEHİRLİ



    İngilizce adı Moray cel’ dir Boyları 15 m’ ye kadar uzayabilir Görünüşleri yılanı andırır yanlarından yassılaşmıştır Göğüs yüzgeçleri olmayan Mürenin kuvvetli çeneleri son derece keskin dişlerle kaplıdır Genelde renkleri esmer olup üzerlerinde sarı lekeler bulunur

    Ege ve Akdeniz kıyılarında rastlanabilecek mürenler sanıldığı gibi saldırgan değildir Kayaların içindeki oyuklarda yaşayan bu hayvanlara dikkat etmek gerekmektedir Yuvalarına el sokulmadıkça yada zıpkınlanmadıkça pek insanlara saldırmazlar Koku alma duyusu çok gelişmiş olan mürenleri balıkadamların yanlarında taşıdıkları avlamış oldukları balıklarda uyarabilmektedir Bir kez ısırdıkları zaman öldürünceye kadar çeneleri açılmayabilir oldukça derin ve çok geç kapanan bir yara acarlar Zehirli olmamakla birlikte ağızlarındaki çok çeşitli bakteriler nedeniyle ısırılan yer çoğunlukla iltihaplanır Kişinin duyarlılığına bağlı olarak durum ağırlaşabilir Yara, sabunlu su ile yıkandıktan sonra kanama varsa durdurulmalıdır hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir

    RİNA Dasyatis Pastinaca ZEHİRLİ



    http://img233.imageshack.us/img233/7351/raysandbh5.jpg

    İngilizce adı Thornback Ray’ dir. Genellikle kumlu diplerde yaşarlar. Görüntü olarak yassı ve koyu renkli olup, kalkan balığına benzerler. kuyruğunda zehirli dikenler mevcuttur. Zehirli dikeninin sokması halinde derhal şiddetli bir darbe gibi hissedilmekte ve dayanılmaz bir sancıya dönüşmektedir. Kusma, terleme, karın ağrısı ve kalp çarpıntısına yol açmaktadır. Eti zehirli ve tehlikelidir. İskorpit balığına uygulanan tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
    Kuyruğunda türe göre bir yada iki adet iğne adı verilen diken bulunur. Bu diken bir ok başı gibi ete girişi kolay çıkışı ise zordur. İnsan bedenine batarsa geriye dokulardan bir miktar parçayı alarak çıkar.
    Aslında zehir içermeyen bu dikenin esas etkisi bu konunun esasını oluşturan mekanik etki şeklindedir. Yani kesici, delici ve parçalayıcı zararı vardır. Bu etki öyle böyle değildir. şişe kırığı kesiğinin 10 katı bir acı yaşanır. Diken çıkartılırken dokuya zarar verilmişse acı daha da artar ve iyileşme iyice gecikebilir.
    hemen hemen tüm vatozların leşle beslenmeyi tercih etmeleri, dibin çamurlu ortamlarında yaşamaları ve benzeri nedenlerle vucutlarında ve özellikle dikenler çevresinde enfeksiyon yapan çeşitli bakteriler bulunur.

    Dikenin dokuya verdiği harabiyet, dışarıdan gelen yada hayvanın vücudundan bulaşan kangren yapıcı ve tetanoza sebep veren bazı bakterilerin yara bölgesinde hızla yayılıp enfeksiyon oluşturmasına neden olur.

    Bu tür yaralar zor iyileşmekte ve hastaya uzun süre acı vermektedir.

    Gerek dalarak zıpkınla avlananlar, gerek su altı fotografçıları gerekse olta ile avlananlar sık sık bu balıklarla karşı karşıya gelir.

    Sırasıyla;
    Zıpkınla avlananların bu balıktan uzak durmaları ve asla gereksiz güvene kapılarak bu türlere tetik çekmemeleri şiddetle tavsiye edilir.

    Serbest dalıcılar, su altı fotografçıları ve plajlarda su içerisinde zemine basanlar da bu balığa dikkat etmelidir. Bastıkları ve oturdukları yeri kontrol etmeleri bu türü beslemeye kakmamaları yararlı olur. Belgesellerde seyrettiğimiz vatoz ve köpek balığı besleyiciler bu konuda ülkemiz için doğru örnekler değildir. Alıştırma devresi geçirmemiş yabani balıklar her zaman tehlikeli olur.

    Olta balıkçıları eğer dikenli vatoz yakalamışsa kösteği keserek ondan kurtulmalı, gerekiyorsa dikenin tehlikesine maruz kalmamak için takımı bir kaç metre uzağından kesmelidir.

    Her şeye rağmen diken batmasıyla karşı karşıya kalırsak, çıkartmaya uğraşmadan hızla bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Diken çok derinlere inmemiş ve biz çıkartabiliyorsak yara etrafı sterilize edilmeli ve temizlenerek pansuman edilmelidir.


    TRAKONYA Trachinus Draco ZEHİRLİ



    Ilık denizlerin sahil bölgelerinde 2-3 metreden 100-150 metreye varan derinliklerde yumuşak kumlar arasında ömür geçirir. Beslendiği küçük balıklar, böcek, yumuşakça ve kurtlara karsın çok Süratli bir avcıdır. En fazla 50 santimetreye büyüyebilir. Dikenleri trakonya gibi zehirli ve insan için tehlikelidir. Eti lezzetli olmakla beraber tehlikesinden ötürü az avlanıldığı için ekonomik değeri yoktur. Kışın derin sularda geçirip, mart basından itibaren sığlara sokulup, yaz sonuna kadar üreme yapar.

    İSKORPİT Scorpaena Porcus ZEHİRLİ


    Yasamı aynı aileden olan Lipsoz’un aynıdır. Farkları, iskorpitin lipsoza göre daha küçük olması (ortalama 20–30 santimetre) ve renginin koyuluğudur.*İskorpitin de dikenleri lipsoz gibi çok zehirlidir. Bu nedenle yakalandığında Dikkat edilmelidir. Eti lezzetli ve çok yararlıdır.

    BALON BALIĞI (fufu / Lagocephalus sceleratus) (Yenmesi durumunda zehirliyormuş)




    Erişebileceği boy: 110cm
    Erişebileceği ağırlık: 7kg
    Üreme dönemi: Bahar ayları sonu

    Sırtı koyu renkli olup, siyah, kahverengi, üzerinde siyah veya koyu yeşil renkli noktalar bulunmaktadır. Karın kısmı beyazdır. Yanlarda iki gümüş şerit bulunan bu balık, ismini de bu şeritlerden alır. Denizde karşılaşılmaları durumunda zararsız olan bu balıkların yenmeleri durumunda oldukça zehirli oldukları bilinmektedir. Eti tetrodotoksin (TTX) ihtiva ettiğinden kas felci yaparak nefes darlığı yaratabilmekte, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme yaratabilmektedir. Denizde yüzerken veya ellenmesi durumunda herhangi bir tehlike arz etmezler.


    DENİZ ANASI (Box Jelly Fish) ZEHİRLİ




    Dünyanın en zehirli canlı türlerindendir.
    Ölüm sadece 5 dakika sonra gelir.
    Dokunçlarının boyu 3 metreyi bulur.
    Hint Pasifiğinde yaşar.

    Ahtapot (Blue Ringed Octopus) ZEHİRLİ




    Dünyanın en zehirli ikinci yaratığıdır.
    Zehiri iki dakikada öldürür.
    Japonyada yaşar.
    Siyanürden 10 bin kat daha güçlüdür.

    ÇARPAN BALIĞI ( Perciformes Siganidae - Siganus rivulatus )




    Siganidae familyasından olan çarpan balığının bilimsel adı Siganus rivulatus’tur. Tropikal denizlerin dik kayalıkları, resifleri ve yosunlu taşları arasında yaşayan sahil balıklarındandır. Pasifik ve Hint Okyanusu’nun tropikal bölgelerinde bulunan bu balıklar, Akdeniz’e Süveyş Kanalı açıldıktan sonra girebilmişlerdir. Azami boyları 25 cm.’dir. Sırtları esmer yeşilimsi, yanları kirli sarı, karınları ise hafif gümüşidir. Gövde ve yüzgeçler üzerinde kahverengi lekeler vardır. Yanal çizgisi solungaç kapağının üstünden başlar, sırt yüzgecine paralel bir eğimle kuyruk yüzgecine kadar uzanır. Sırt yüzgeci balığın ensesinden başlayıp kuyruk dibine kadar uzar. Bu yüzgecin birinci dikensi ışını ters yönde gelişmiştir. Kuyruk yüzgeci çatal biçiminde ve vücuduyla orantılıdır. Kıç yüzgeci anüsten başlayıp kuyruk dibine kadar devam eder. Göğüs ve karın yüzgeçleri gelişmiştir. Bu yüzden seri hareket edebilirler. Üst çenesi alt çenesine oranla daha iridir ve gaga biçimindedir. Herbivor olan bu ufak balıklar yosunları ve deniz bitkilerini geveleyerek yerler. Genellikle küçük sürüler halinde kafaları aşağı doğru, kayalara sürtünerek hareket eder ve beslenirler.

    Ekonomik bir değeri olmadığı gibi oltayla da avı yapılmaz. Fanyalı ağlara tesadüfen vurur.
    Güzel bir şekilde can yakabilen balık türüdür.

    Diğer zehirli türleri konunun altına ekleyerek zenginleştirebiliriz.
    Foruma yararlı olması dileklerimle

    Hazırlayan : Tolga Can Kulakcı
    Kaynak : İnternet
    En son düzenleyen Necip OĞUZ; 25.Kasım.2009, 19:59. Sebep: Resim eklendi

  • #2
    Cevap: Zehirli Balık Türleri

    Faydalı bir çalışma olmuş ,elinize sağlık...
    Burak Göker (1969)
    ?st - Fbahçe

    Yorum yap


    • #3
      Cevap: Zehirli Balık Türleri

      faydali bir derleme
      bu arada merak ettigim birsey var
      bu trakonya, iskorpit gibi dikeni ile zehirleyen canlilarin dikenleri standart bir dalis eldivenini delebiliyor mu? yani eldiven varken dahi tehlikede miyiz?
      B.Çekmece - 1978

      Yorum yap


      • #4
        Cevap: Zehirli Balık Türleri

        Asl? trodat00 taraf?ndan gönderilmi? Mesaj? göster
        Faydalı bir çalışma olmuş ,elinize sağlık...
        Teşekkürler Burak Bey;
        Açtığım her konuda en az iki teşekkür alıyorum ama hiç olmamasından iyidir

        Asl? Gargadar taraf?ndan gönderilmi? Mesaj? göster
        faydali bir derleme
        bu arada merak ettigim birsey var
        bu trakonya, iskorpit gibi dikeni ile zehirleyen canlilarin dikenleri standart bir dalis eldivenini delebiliyor mu? yani eldiven varken dahi tehlikede miyiz?
        Eldiveni eline tak ve bir dikiş iğnesi ile deneme yap, eline ulaşabiliyor ise tehlikedesin.
        Dikkatli tutarsan bir şey olmaz. İskorpiti tutarken baş parmağın balığın ağzında, işaret parmağında hemen çenesinin altında olmalı, Trakonyayı daha hiç ellemedim. Hatta gördükçe dürttüm Buraya ben yatacam diye

        Yorum yap


        • #5
          Cevap: Zehirli Balık Türleri

          Emeğine sağlık Tolga paylaşım için Teşekkürler...

          [email protected]
          https://twitter.com/kyhn_yldrm
          http://www.icimdekidusman.com
          '' Türk ?nsan? Para Gibidir.. içine ???k tut, Atatürk yoksa sahtedir... ''


          Yorum yap


          • #6
            Cevap: Zehirli Balık Türleri

            Eline sağlık.
            OLCAY ?EN ([email protected])
            ORDU/MEDRESEÖNÜ 1971





            Toprak insan? topraktan, deniz insan? da sudan yarat?l?r.Topraktan olanlar topra?a dönerler sudan olanlar ak?p denize kar???rlar.

            RÜZGAR HAREKETLER? CANLI

            Yorum yap


            • #7
              Cevap: Zehirli Balık Türleri

              emeğine sağlık tolga okumayanlar tanışınca okuma gereği hissederler merak etme sen )

              Yorum yap


              • #8
                Cevap: Zehirli Balık Türleri

                Eline emeğine sağlık Tolga.. Güzel ve eğitici bir çalışma olmuş..

                Konuyu sabitledim. Özellikle yeni başlayan arkadaşlarımızın tereddüte düşmemesi için okumasını tavsiye ederim..
                ?SMA?L HAKKI ?AH?N
                1971 TRABZON






                Facebook Z?pk?nc? Grubu

                Yorum yap


                • #9
                  Cevap: Zehirli Balık Türleri

                  Teşekkürler dostum, ellerine sağlık.
                  Çok iyi bir çalışma olmuş...
                  Sualt? Çekimlerim

                  ...Mare Nostrum...

                  I dive, therefore I am

                  Yorum yap


                  • #10
                    Cevap: Zehirli Balık Türleri

                    Paylaşım için teşekkür

                    Yorum yap


                    • #11
                      Cevap: Zehirli Balık Türleri

                      Dragonya (trakonya) gerçekten zehiri çok kuvvetli bir balık.Ancak tadı da bi o kadar lezzetli.Derisi soyularak temizleniyor.Bu sırada zehirli olan dikenleri de deri ile birlikte çöpe gidiyor.Ancak sırf tadı için daha önce karşılaşmamıs birinin balığı temizlemesi bence uygun değil.
                      Birde iskorpitin dikenleri pek batıcı deil.Ben çıplak elle bile tutuyorum.(Tabi dikkat ederek).
                      Çarpan olarak adlandırılan balığı da ben ve Mersin'de tanıdığım insanlar sokar ya da sokan diye biliyoruz.Aynı zamanda tadı güzeldir.Biz çapari ile avlıyoruz ve zehri öldürücü falan değildir.(İstisnai durumlar dışında,alerji gibi)Beni defalarca soktu.Temizlerken,oltanın ucundan çıkartırken...Dediğim gibi,biraz sızlatıyor o kadar.
                      Paylaşım için teşekkürler.Güzel olmuş.Emeğinize sağlık.

                      Yorum yap


                      • #12
                        Cevap: Zehirli Balık Türleri

                        Bana duygu dolu anlar yaşatan yorumlarınız için teşekkür ederim


                        Sevgili Tamer Yılmaz;
                        Forum kuralları gereği şu linke göz at.
                        http://zipkinci.com/kurallar-onerile...hi-ekleme.html
                        Daha sağlıklı bir iletişim için bu şart.

                        Asl? tmrymz taraf?ndan gönderilmi? Mesaj? göster
                        Dragonya (trakonya) gerçekten zehiri çok kuvvetli bir balık.Ancak tadı da bi o kadar lezzetli.Derisi soyularak temizleniyor.Bu sırada zehirli olan dikenleri de deri ile birlikte çöpe gidiyor.Ancak sırf tadı için daha önce karşılaşmamıs birinin balığı temizlemesi bence uygun değil..
                        Her dalışımda muhakkak gördüğüm bir balık, şuan için tatmadığım lezzetler arasında son sırada, burda bol olduğundan listenin sonuna aldım. Nasıl temizlendiğini görmedim. Makas yardımı ile üstündeki dikenlerden kurtuldun mu geriye tehlikeli bir şey kalmıyor gibi. Dikkat etmek yeterli.

                        Asl? tmrymz taraf?ndan gönderilmi? Mesaj? göster
                        Birde iskorpitin dikenleri pek batıcı deil.Ben çıplak elle bile tutuyorum.(Tabi dikkat ederek).
                        Sen dikkat ediyorsun bakalım kaç kişi dikkat ediyormuş, forumları gezersen görürsün
                        İskorpit ile suda zamanında çok karşılaşmama rağmen hiç zıpkın çevirmemiştim.
                        Hatta temizlenirken bile görmedim. Sadece nasıl tutulması gerektiğini ve tulumunun çıkarıldığını duyarak bu işe el attım. Sonuç ben sağlamım o cennette
                        Dikkatin ne anlama geldiğini, balığın nasıl tutulacağını ve nerelerine dikkat edilmesini okuyan herkes bunu yapabilir. Bence görmek şart değil. Bugüne kadar 40 çeşit balık tükettim. Her zaman da kendim temizleyerek öğrenmişimdir. Tabii önce google amcadan araştırırım.
                        Ondan sonra el atarım.

                        Asl? tmrymz taraf?ndan gönderilmi? Mesaj? göster
                        Çarpan olarak adlandırılan balığı da ben ve Mersin'de tanıdığım insanlar sokar ya da sokan diye biliyoruz.Aynı zamanda tadı güzeldir.Biz çapari ile avlıyoruz ve zehri öldürücü falan değildir.(İstisnai durumlar dışında,alerji gibi)Beni defalarca soktu.Temizlerken,oltanın ucundan çıkartırken...Dediğim gibi,biraz sızlatıyor o kadar.
                        Bölgesel olarak isimler değişiyor. Bizde alerjileri kastediyoruz. Yoksa onun haricinde elin şiş, gözlerin yaşla gezersin. (Bünyeye bağlı olarak) Çarpan ile daha hiç tanışmadım.

                        Listemi Akya, Kofana, Ceylan, Yasemin, Baraküda, Mırmır, Sokar, Tırsi, ve trakonyayı cennete gönderdikten sonra tamamlamış olacağım. Böylelikle ölmeden önce ulaşabileceğim çoğu türleri tatmış olacağım.

                        Yorum yap


                        • #13
                          Cevap: Zehirli Balık Türleri

                          Sevgili arkadaşım Tolga.Sadece doğru bildiğim ya da bilmediğim ama doğru sandığım bazı şeyleri yazmak istedim.Bu kadar agresif bir tepki ile karşılaşacağımı bilseydim emin ol hiç bir şey yazmazdım.Kendimi yeni bir yerde yeni biri ile tanışmış ve sohbet ederken konuşuyor gibi hissetmiştim ve kimseye ukelalık yapmak gibi bir niyetimde yoktu.Zaten öyle bir niyetim olsaydı, kendimden bahsetmek yerine bu böyle olur bu böyledir gibi hitaplarda bulunurdum.Sonunda da teşekkür etmezdim.


                          Bu arada imza için verdiğiniz öneri için de teşekkür ediyorum.Bu yazınızı okuduktan sonra hemen değiştiriyorum.İyi akşamlar.Umarım gene sizi kızdıracak ya da üzecek yanlış bir şeyler söylememişimdir.


                          Çalışma için tekrar teşekkürler.

                          Yorum yap


                          • #14
                            Cevap: Zehirli Balık Türleri

                            Paylaşım için teşekkürler, yararlı konu olmuş.Kayaların arasında sık sık gri iyice dibine girilmeyince kaçmayan bir balık görüyordum galiba kum trakonyası oluyor ama sanki gördüklerim
                            daha irice olup kafaları daha büyüktüAklıma geldikçe bakıyorum ama tam bulamadım nette
                            1989 Trakya k?y?lar?

                            Ya?am, ald???n nefeslerin say?s?yla de?il, nefesini tuttu?un anlar?n say?s?yla ölçülür. (George Carlin)

                            Yorum yap


                            • #15
                              Cevap: Zehirli Balık Türleri

                              guzel bır bılgı olmus carpan balıgını ben sokar olarak bılıyordum yada yore yore degısıyor ısmı sanırım murenede zehırlı yazılmıs ama onların zehırlı oldugunu sanmıyorum

                              Yorum yap

                              Haz?rlan?yor...
                              X