Duyuru

Çökü?
Henüz duyuru yok

KİKLA TARİFİ..

Çökü?
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
yeni mesajlar

  • KİKLA TARİFİ..

    Kiklayı tulum çıkartmanın kolay yolu ilk önce deepfreeze atın ya ertesi gün yada daha sonra fark etmez ama bir kere donması lazım.. Ertesi gün deepfreezeden çıkarılan kiklalar tam açılmadan temizlenmeye başlanır..

    NEDEN.?. Tam açılmamış olması demek etinin çok sert ama derisinin yumuşamış olması demektir.. Tırtıklı ama keskin bir bıcak yardımıyla solungacın hemen arkasına yüzeysel bir çizgi atılır.. zaten hayvanın eti daha sert olduğundan sadece derisi kesilebiliyor.. aynı çizgilerden sırt yüzgeçlerinin sağına ve soluna kesikler atılır.. aynısından alt yüzgeçlerinden kuyruk yüzgeçlerine kadar çizilir.. Bir pense yardımı ile ensesindeki kesik birleşim noktasından tutulur ve geriye dogru çekildiğinde bir tarafı komple çıkıyor.. iki tarafta aynı şekilde çıkarıldıktan sonra alt ve üst yüzgeçlerin bitim noktalarından öne doğru pense ile çekilince fermuar gibi çok kolay çıkıyorlar.. En son kafa kesiliyor.. Çünki bu işlenmeri yaparken sol elinizle kafadan ve gavsamadan tutmak gerekiyor..

    Tulum çıkarma işlemi bittikten sonra gelelim resimli pişirme tarifine..



    İlk olarak ters çevrilip ana kılçık ile karın kılçıklarını ayırıyoruz..



    Daha sonra yan yatırıp.. bir tarafını fileto yapıyoruz..



    Buradaki ayrıntı.. fleto bıcağını ana kılçığa fazla yaklaştırmamak.. NEDEN.. kılçığın üzerinde bilinçli olarak biraz et bırakılır.. çünki orası en lezzetli yeridir.. Sonra diğer tarafta fleto yapılır..



    Daha sonra elimize kalan üç parça fleto alt resimdeki gibi 10 parçaya bölünür..



    Ana kılçık ikiye.. yanlardaki löp etler ise dörde bölünür NEDEN alt resimdeki gibi karın kılçıkları ve ana kılçıklılar bir tabağa.. LÖP etler başka bir tabağa ayrılır..



    NOT : Ayırdığınız etleri koyacağınız tabakların altına mutlaka kağıt havlu koyun çünki etlerin suyunu iyi çekiyor.. Tabi ki yıkama suyundan bahsediyoruz..

    Derin bir kabın içine 1 kg kadar mısır ununa birer avuç karabiber.. tuz.. köfte baharatı atılıp iyice karıştırılır.. Eğer yarım kilo mısır unu yaparsanız aynı malzemeleri yarımşar avuç atınız.. ama çok iyi harmanlanması şart NEDEN.. mısır unu sıvı olmadığından her yerine aynı miktarda tuz ve baharat gelmesi için bu karıştırma işi önemli..



    Daha sonra kesilip suyunu emilimiş parça etler iyice önlü arkalı mısır ununa bulanır..




    Unlama işi yapılırken kılçıklı ve kılçıksızları karıştırmamaya özen gösterin.. NEDEN.. Kılçıklılar daha ince ete sahip olduğundan daha kısa sürede pişiyor.. Aynı parti pişirirseniz löp etler piştiğinde kılçıklılar yanmış olacaktır..



    Tavaya yağı biraz fazla koyun ve iyice yağı kızdırın.. yani pişerken kroket gibi olsun..



    Önünün ve arkasının aynı pişmesine dikkat edin çünki yumuşak ve beyaz bir ete (mezgit gibi) sahip olduğundan hemen yanıveriyor.. DİKKAT..



    Tabi ki bu arada birisi salatayı hazırlasın.. Size tavsiyem etin lezzetinden olsa gerek.. salatanın içine havuç, turp, kırmızı lahana koymayın.. yani klasik çoban salatası olsun..



    Kroket gibi olmuş etlerin yanında mutlaka soğuk içecek gider.. Ben pişmiş etleri alt resimde görüldüğü gibi kılçıklı ve kılçıksızlar olarak ikiye ayırıyorum.. NEDEN.. Hanım ve çocuk löp etleri yiyor bende kılçıklıları yiyorum.. Tabiki misafir gelincede aynı durum oluyor.. Ama laf aramızda kılçıklılar daha lezzetli..



    AFİYET OLSUN.. Bir deneyin vazgeçemeyeceksiniz.. Ayıptır söylemesi.. Deepfreezede Levrek.. Baltabaş.. Sivriburun.. Eşkina.. Mırmır.. Haskefal.. Pisi.. Balığından bol bol bulunmakta ama Hanım ve Coçuk Kikla diyor başka bir şey demiyor..
    En son düzenleyen Hüseyin şAHİN; 09.Mart.2008, 23:24.

  • #2
    Abi nefis bir balık bu, daha önceleri çok büyüklerini görüp vurmazdım, hasbel kader irice bi tane vurdum ve temizleyip deepfrezee 'e attım ama pişirme konusunda saçma görüntüsü ve sümüksü pul sıvısı yüzünden karasızdım. Seninle aynı pişirme yöntemini kullanıp (tamamen şans) yediğimde şok oldum. O ne lezzet. Benimde kayınvalidem ve eşim her dalış öncesi bana kikla siparişi veriyor artık, ailecek çok beğendik artık hayatta affetmem kiklaları su altında benden korksunlar. Son olarak tulum çıkartma olayı harika ki bu balığı standart yöntemle temizleyince insanı usandırıyor.

    Yorum yap


    • #3
      Gerçekten lezzetli olan kiklanın pişirilmesini çok güzel bir kompozisyonla anlatmışın emeğine sağlık tebrik ve teşekkür ederim.
      Sadettin Uysal

      1970 - ?stanbul

      ..sigpic

      Yorum yap


      • #4
        Çok güzel bir tarif, inş.yazın vermiş olduğunuz tarifi uygulama fırsatı bulurum.
        Önder Kalem /1980
        ?stanbul

        Yorum yap


        • #5
          bu emeği ve paylaşımı alkışlamaktan başka birşey yapamıyorum.. teşekkürler..

          Yorum yap


          • #6
            Cevap: KİKLA TARİFİ..

            tarif süper olmuş.eline emeğine sağlık...
            Serdar Hakan Narman
            ?i?li/?stanbul
            19.09.1984

            zahuza@hotmail.com

            Yorum yap


            • #7
              Cevap: KİKLA TARİFİ..

              Bu tarifi yapmakla pek iyi bir iş yapmadın bence kikla bir dahaki sezon avlanması yasak balık türleri arasına girer şaka bir yana gönlüne emegine saglık
              Ak?ll? insan akl?n? kulan?r {DAHA AKILLI ?NSANSA ba?kas?n?n`da akln? kullan?r B?ROL KOÇ

              Yorum yap


              • #8
                Cevap: KİKLA TARİFİ..

                Bu balığı pişirmesini bilmeyince yenmiyormuş demek ki. Teşekkürler arkadaş. Çok harika bir tarif yapmışsın.

                Yorum yap


                • #9
                  Cevap: KİKLA TARİFİ..

                  abicim tarif çok güzel olmuş tebrikler bu arada afiyet şeker olsun
                  serkan
                  ?ZM?R

                  Yorum yap


                  • #10
                    Cevap: KİKLA TARİFİ..

                    Abi tarifle vallahi kiklayı bile yedirirsin...Eline salık.

                    Yorum yap


                    • #11
                      Cevap: KİKLA TARİFİ..

                      Tarif için çok teşekkürler Hüseyin.
                      Bu haftasonu tarifini deneme şansımız oldu. Gerçekten nefis oldu balıklar.
                      Bundan sonraki avlar için siparişler alındı bile: kikla, kikla, kikla

                      Yorum yap


                      • #12
                        Cevap: KİKLA TARİFİ..

                        Elinize emeğinize sağlık........ süper tarif etmişsiniz tekrar teşekkürler

                        Yorum yap


                        • #13
                          Cevap: KİKLA TARİFİ..

                          Çok teşekkür ediyorum dün akşam suyu için daldığımda çok acı bi süpriz beni bekliyordu. Su okadar bulanıktiki zıpkının ucunu zor görüyordum yaklaşık 45 dkka daldıktan sonra zor bela gördüğüm kiklayaı aldım ve bugünün kısmetide buymuş dedim attım balığı buzluğa ve sabah işe geldiğimde kiklayla ilgili bilgileri araştırıyordum. Bu nefis tarifle karşılaşınca çok şaşrıdım bir an önce eve gidip kiklamla sıcak ilişkiler kurmak istiyorum )

                          Yorum yap


                          • #14
                            Cevap: KİKLA TARİFİ..

                            cok güsel görünüyor ellerinize sağlık =)
                            Ümit B?N?C?
                            umitbinicii@gmail.com
                            Y?ld?z Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberle?me Müh.
                            0 Rh+

                            Yorum yap


                            • #15
                              Cevap: KİKLA TARİFİ..

                              Emeğinize sağlık, özellikle anlatım çok güzel. "NEDEN" kısımlarını özel dikkatle okudum.

                              Yorum yap

                              Haz?rlan?yor...
                              X