If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
hepsi harika bilgiler ama en cok ''*şamandra son olarak aklıma gelen eğer bir kaza geçirip ölürsen bedenin bulunup sevdiklerinin dua etmesini olanak veren bir mezarının olmasını sağlar.'' buna bayıldım
Bayram yaklaşıyor Ramazan boyunca dalış özlemi çeken bir çok arkadaşımız bayramda meraların yolunu tutacak, olası kazaları engellemek adına konuyu mümkün olduğunca güncel tutalım. Çoğumuz ufak ta olsa şamandıra kullanmadığımız için tehlike atlatmıştır ve maalesef yaşanan kazalar medya veya forumlara yansıyandan çok daha fazla. Dikkatli ve tedbirli olalım, şamandıra ip payını dalış derinliğimizden çok 2-3 mt fazla bırakalım, su altında tekne sesi duyduğumuzda yüzeye şamandıramıza mümkün olan en yakın yerden çıklaım. Kazasız keyifli dalışlar...
Ben ilk dalışımı yapacağım, bu yazıyı okumadan önce şamandıra almıştım. Ne yalan söyleyeyim, acaba kullanmasam mı diye düşünüyordum. Yazıyı okuduktan sonra kesinlikle kullanmam gerektiğini düşünüyorum. Lakin şamandıranın içinden çıka ip, şamandıranın kendisi gibi turuncu. Kamuflajı etkilemez umarım.
Buarada gülünç gelecek olsa da bir korkumu paylaşmak istiyorum. Ola ki çok büyük bir balık gördüm ve vurdum. Balık benden güçlü çıkıp da zıpkınla beraber beni sürükler diye çekiniyordum. Böyle bi durumda, zıpkını bırakıp yüzeye çıkmam gerekiyor. Eeee zıpkın noldu, gitti balıkla şamandıra ve karabinamız olsa, bu durumu yaşamayız sanırım. Ben de karabina yok, almayı düşünüyorum. Tabii işin gerçekçi kısmına bakarsak, o boyutta ve güçte bir balığı hayatım boyunca göreceğimi sanmam =)
şamandıra kullanmayı alışkanlık haline getirmiş zıpkıncı arkadaşlarıma birkaç sorum olacak.
Sabit bir mera bulamayan bir çok zıpkıncı kıyı şeridi boyunca yüzüyor.
şamandırayı belimize bağladığımızda özellikle rüzgarlı ve dalgalı havalarda yorucu oluyor ve performansı düşürüyor.
Yine şamandıra belinize bağlıyken aşağıda çapariz riskini nasıl önlüyorsunuz?
Sualtında arkanızdan gelen bir ip balıkları ürkütmüyor mu?
şamandırayı sabitlediğinizde uzaklaşmak zorunda kalıyoruz bu da amacına ulaşmıyor.
şamandıra kullanmanın en kolay ve doğru yolu sizce nedir?
şamandıra ile uzun yüzüşler yapılacaksa hafif dışı bez kaplama olmayan torpido şamandıralar daha kullanışlı, ben şamadıra ipinin ilk 10 mt sini iki ucunu su almayacak biçimde boğduğum akvaryum hortumu kullanıyorum hem içi hava dolu olduğu için yüzerliği çok iyi hemde çapariz riski neredeyse yok gibi ayrıca şeffaf olduğu için görünürlüğü de az belirli açılardan bakıldığında hafif parlama yapıyor...
Çok teşekkürler Caner bey. Uzun zamandır ihmal ettiğim bir konuydu. Son kazalardan sonra iyice tedirgin olmaya başladım. Akvaryum hortumu mantıklı bir çözüm olmuş ilk dalışımda uygulamaya çalışacağım.
Tşk usta bilgiler için ama şamandırada güvenli degil su altındayken yukarıda şamandıra var diye güveniyoruz adamın ilgisini çekiyor denize düşen sahipsiz kıymetli bir şeymi diye geliyor yanından, üstünden geçiyor ileri gelenler ehliyet verilirken bu konu işlenmeli bilgisi yok bot bıraksan yanında birini görmezse sahipsiz diye onuda almaya geliyor yani zıııız diye ses duymaya başladıkmı şamandıranın yanından çıkmayı bırak kayaya dogru çıkmak en güvenilir diye düşünüyorum bence bu konu ile ilgili bir çalışma yapılmalı diye düşünüyorum..
Samandirasiz dalmiyorum. Tavsiye de etmem kimseye. Son derece yararli bir ekipman. bence en onemli faydalarindan biri de uzerinde zaruri seyleri tasiyabiliyor olmak. Ayrica yorulunca tutunup dinlenmek soluk alma duzeninizin daha cabuk saglanmasina yardimci olur. Ben bu is icin ozel imal edilmis zipkin kurma lastigine benzer uzun lastik kullaniyorum ama biraz pahalidir tabi. Akvaryum hortumu cok iyi fikir, deneyecegim. Nasilsa bizde 2-3 samandirayi birden dibe cekecek buyuk baliklar olmadigi icin baligi sisle birlikte kacirma riski yok.. samandiraya alisinca makaraya bile cogu durumda gerek kalmaz. Ben amerikan tipi, kafanin disinda yuksuk olan tip sis kullaniyorum ve atis yapinca zaten sis samandiraya bagli olarak gidiyor, tufek elde kaliyor. Sonra bir ara cekersiniz baligi sisle beraber. Ya da zipkini kabze ucundan samandira ipine fixlersiniz. Baligi vurunca herseyi birakabilirsiniz ama sig sularda zipkin oraya buraya carpar.. Kisacasi deneye yanila en rahat ettiginiz yontemi bulmak size kalmis bisey..
fuat bey aydınlatıcı bilgileriniz ve özveriniz için candan teşekkürler...yeni başlayan bir zıpkıncı üyesi olarak bilgi olarak çok faydalandım.şamandıra hep görüyorum videolarda da ama ben zaten kıyı dan 5-6 metrelerde takılan birisi olarak gerekli mi diye düşünüyordum hep. ekonomim i ayarlar ayarlamaz ekipmanıma dahil edicem...tekar teşekkür ederim
Tşk usta bilgiler için ama şamandırada güvenli degil su altındayken yukarıda şamandıra var diye güveniyoruz adamın ilgisini çekiyor denize düşen sahipsiz kıymetli bir şeymi diye geliyor yanından, üstünden geçiyor ileri gelenler ehliyet verilirken bu konu işlenmeli bilgisi yok bot bıraksan yanında birini görmezse sahipsiz diye onuda almaya geliyor yani zıııız diye ses duymaya başladıkmı şamandıranın yanından çıkmayı bırak kayaya dogru çıkmak en güvenilir diye düşünüyorum bence bu konu ile ilgili bir çalışma yapılmalı diye düşünüyorum..
Bu konuda kesinlikle haklısınız. Çoğumuz uğraşmak istemiyor ama dalğıç bayrağını es geçmemek lazım bu yüzden. O da kesin önlem değil tabi, ama bayrağı gören kişinin azıcık kafası çalışıyorsa sahipsiz olmadığını muhakeme edebilir. ADB bu yüzden çok önemli tekne kullananlar için. Denizin kurallarını bilmeden denize çıkanlar hem kendilerinin hem de başkalarının canlarını tehlikeye atıyor.
Yorum yap